16 mai 2009

De la amor la infidelitate… doar un pas

Pentru a afla cât mai exact cine se simte în culpă şi are mustrări de conştiinţă atunci când îşi înşală partenerul, am luat de bună concluzia la care s-a ajuns de către o mână de sociologi de la Universitatea din Toronto. Indivizii ăştia au făcut o minunăţie de studiu, nu cu multă vreme în urmă, doar pentru a ajunge la o părere pe care o intuiam şi fără a mai face vreo cercetare atât de costisitoare. Şi anume, sociologii au ajuns la concluzia că bărbaţii se simt mai vinovaţi când îşi înşală fizic partenerele de viaţă, în timp ce pe femei le mustră conştiinţa când ”păcătuiesc” emoţional. Cum de au reuşit să scoată asemenea secret din mintea celor 130 de subiecţi voluntari, de ambele sexe? Cercetătorii i-au hipnotizat, pur şi simplu. Probabil că tot aceasta este şi soluţia pentru a afla dacă partenerul de viaţă te înşală.
În ceea ce-i priveşte pe bărbaţii participanţi la studiu, ei au declarat că se simt vinovaţi atunci când se îndrăgostesc de o altă persoană decât partenera de viaţă, în timp ce femeile au mărturisit că pun mai mare preţ pe fidelitatea emoţională şi pe resursele pe care aceasta le oferă în cadrul unui cuplu.Astfel, în timp ce, infidelitatea bărbaţilor este legată mai mult de cauze biologice, sentimentul de vinovăţie este mult mai complex la femei, deoarece acestea consideră că nestatornicia fizică ar răni foarte mult sentimentele partenerului.
În general, bărbaţii consideră că relaţiile lor au implicaţii sexuale mai mari decât în realitate, deoarece ei acordă, în general, o mai mare importanţă aspectului fizic al unei relaţii, în vreme ce femeile se implică afectiv şi simt emoţii puternice acolo unde acestea nu există sau atunci când nu este cazul.


Poate fi şi infidelitate fără remuşcări?


Un al doilea rezultat al studiului arată că atât bărbaţilor, cât şi femeilor le este foarte dificil să treacă peste infidelitatea fizică (n.r. - Aiurea! Depinde doar de ceea ce vor pierde!), respectiv afectivă. Astfel, participantele la cercetare au mărturisit că ar ierta mai uşor dacă ar afla că partenerul de viaţă a avut o relaţie pur sexuală cu o altă persoană, decât dacă ar simţi că acesta s-a îndrăgostit de acea femeie.
Aşadar, "când oamenii au motive plauzibile care să le justifice acţiunile, se simt mai puţin vinovaţi. Totul este să aibă un motiv pentru a se putea justifica şi, totodată, împăca cu sinele". Şi pentru asta chiar era nevoie să se facă un studiu de către nişte sociologi plictisiţi de moarte? Iată cum îşi mai justifică unii lefurile babane! Şi nici măcar nu sunt români.
Tot deştepţii ăştia de cercetători spun că "sentimentul de vinovăţie dispare sau este considerabil diminuat atunci când oamenii îşi pot justifica, în primul rând faţă de ei înşişi, deciziile pe care le iau şi ceea ce fac". Adică, nimic mai simplu decât să te judeci ca prostul în oglindă după ce-ţi înşeli bine-mersi partenera sau partenerul fără să te doară capul. În plus, pentru asta există şi spovedania...
Cum-necum, consider că este o mare tâmpenie şi cu studiul ăsta, dacă nu-i cumva vreo făcătură! Până nici măcar cercetătorii nu se mai ocupă azi de lucruri serioase! Ăştia chiar mi-au înşelat aşteptările.
Totuşi, o singură întrebare mi s-a înfinpt în moalele capului: OARE CÂŢI PARLAMENTARI, DIRECTORAŞI SAU ŞEFI de instituţii CU SALARII GRASE, NU AU AMANTE? Eheee... Dar mai bine noi să fim sănătoşi, dă-l în mama lui de studiu sociologic, că e recesiune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E cumva criză şi de cuvinte !?