4 septembrie 2009

Băiat sau fată? S-o facem după... calendar!

Determinarea SEXULUI copilului, marea curiozitate
La multe specii, sexul unui individ este dictat de cei doi cromozomi sexuali (X si Y) primiţi de la părinţi. La mamifere, unele plante şi câteva insecte, de pildă, masculii au perechea de cromozomi XY, iar femelele XX. La păsări, reptile, unii amfibieni şi la fluturi, se întâlneşte situaţia opusă.
La albine şi viespi, masculii provin din ouă nefecundate, iar femelele din cele fecundate.
Factorii de mediu pot afecta anumiţi peşti şi reptile, cum ar fi broaştele ţestoase, la care sexul este influenţat de temperatura la care se dezvoltă ouăle.
În 1991 s-a demonstrat că masculinitatea se datorează unei singure gene, situată pe cromozomul Y şi este alcatuită din 14 perechi de bază.
Chiar dacă unii părinţi îşi manifestă acuta dorinţă de a alege singuri sexul copilului, nu există, în prezent, o metodă sigură de a face acest lucru, în cazul părintilor sănătoşi. Mai mult decât atât, sunt medici care se opun unei asemenea intervenţii, din motive etice.
Dacă se pune problema transmiterii pe cale ereditară a unei boli care periclitează viaţa fătului, atunci există posibilitatea de a stabili sexul oului fecundat. Se aleg şi se plasează în uter numai ouăle fertilizate al caror risc de transmitere al unei boli este zero. Această metodă este costisitoare şi dificilă, iar disponibilitatea ei pe scara largă nu se întrevede.
Cu o eroare de 1 la sută îţi poţi planifica ce sex va avea viitorul tău copil. La unii cică a mers, dar nu bag mâna-n foc că dacă îl concepi într-o anume lună, când mama are o anume vârstă, va fi băiat sau fată cel care va apărea pe lume. Contează doar să fie sănătos!

Un comentariu:

E cumva criză şi de cuvinte !?