19 iunie 2009

Loteria-isteria, ţeapa din România (!?)

Potul de 10 mil euro, câştigat nu demult, a declanşat în România isteria "Loto 6/49”. Tot românul, împătimit al jocului sau, din contră, jucător de ocazie, a început să viseze la marele premiu. Se formau adevărate cozi la... SPERANŢĂ. Şi când te gândeşti că norocul i-a surâs unui pompier, mai că te trec toate căldurile focului.
Odată cu isteria asta s-au declanşat si adevărate anchete mediatice în legătură cu corectitudinea jocului! OTV-ul, au găsit probe care dovedesc clar că loteria poate alege numerele câştigătoare după bunul plac! A fost suficient ca directoarea agenţiei naţionale să pronunţe numele "Editec" (compania care produce suflanta, bilele şi softul aferent) ca telespectatorii să intre în rolul de detectiv. Şi s-au descoperit lucruri extrem de interesante.
Pe site-ul Editec se spune că în interiorul fiecărei bile din cele 49 există o tăbliţă de indentificare cu un cod format din 22 cifre, aşa numitul ARS, cod care este „citit” de suflantă şi apare automat în calculator. Deasemenea, toate cele 49 de bile trebuie să aparţină aceluiaşi set se bile. În caz că, una sau mai multe bile aparţin unui alt set de bile, acestea nu sunt recunoscute de suflantă!

Alt element important…
Potrivit lectorului universitar, doctor Georgiana Oana STÄNILÄ‚ de la ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE, CATEDRA DE CONTABILIATE, AUDIT şi CONTROL DE GESTIUNE, fiecare bilă înainte de a fi introdusă în suflantă trebuie să fie verificată cu sistemul producătorului. Acesta are trei inele prin care trebuie să treacă fiecare bilă. Primul inel citeşte bila să fie din acelaşi set cu celelalte, inelul al doilea verifică dimensiunile şi al treilea greutatea! De fapt, cu un cântar obişnuit, de bijutier, bile sunt cântărite. Si atunci se nasc mai multe întrebări. De ce aşa şi nu cu aparatul producătorului, care evident, le-a fost livrat împreună cu suflanta? De ce nu a fost prezentat şi acest sistem? De ce nu s-a menţionat că suflanta poate identifica orice bilă? Are Loteria Română ceva de ascuns?
Păi are! Dacă, ipotetic vorbind, în suflantă sunt introduse 6 bile din setul 1 şi 43 din setul 2, atunci cele 43 de bile din setul 2 nu au nicio şansă să iasă, pentru că nu sunt recunoscute de suflantă.
Şi ca şi cum toate astea nu erau suficiente, bomboana pe colivă o pune chiar producătorul sistemului.
În cartea tehnică a maşinăriei, producătorul precizează că softul poate controla jocul! Cu alte cuvinte maşinăria asta poate juca corect sau nu, în funcţie de cum decide Loteria Naţională. Asta poate explica mai bine de ce poturile mari din istoria loteriei s-au câştigat doar în momente de sărbătoare sau cu ocazia unor anumite evenimente (alegeri, Paşte, Crăciun ori Revelion). Desigur, ca un făcut...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E cumva criză şi de cuvinte !?