27 octombrie 2011

Din bâlbâială în bâlbâială spre statistica finală!

Şefii INS o dau din bâlbâială în bâlbâială, demonstrând că situaţia îi depăşeşte, şi pentru că nu prea au pus mâna pe legi şi ordonanţe pentru a se dumiri ce naiba este şi ce nu este obligatoriu la RPL (Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor) 2011. Nu degeaba şi nu întâmplător, preşedintele INS a fost la un pas de a fi demis de premier, după gafa fatală făcută de purtătorul de cuvânt al INS pentru care acesta a plătit cu scaunul (declaraţia acestuia cu privire la eliminarea obligativităţii declarării CNP-ului).
Dar să încercăm să ne lămurim ce spun legile de pe la noi legat de acest recensământ.Legea 677/2001, referitoare la protecţia datelor personale, prevede consimţământul persoanei în cauză. Problema a fost rezolvată, totuşi, prin ordonanţa din acest an, care a introdus în actul normativ prevederea lipsă, respectiv "obligaţia persoanelor să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea formularelor de recensământ datele prevăzute în programul de recensământ".
Apoi intră în scenă OG 36/2007, care la art. 2 arată că la recensământ, persoanele prevăzute la art. 3 au obligaţia de a furniza, pe propria răspundere, informaţii corecte şi complete. Totodată, art. 12 prevede: "În vederea asigurării exhaustivităţii (nr. -în întregimea...) înregistrării persoanelor şi a calităţii datelor, la recensământ sunt înregistrate şi utilizate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, prin libera declaraţie a persoanelor intervievate, în condiţiile respectării prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificarile şi completările ulterioare".
Numai că, deşi se spune ce anume se înregistrează la recensământ, articolul respectiv dă o nuanţă de interpretare "prin libera declaraţie a persoanelor intervievate". Aşadar, nu obligă, ci lasă la cheremul intervievatului să-şi divulge CNP-ul, religia şi etnia.
Mergem mai departe şi dăm peste Legea 170/2011 de aprobare a ordonanţei 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007, care la art.2 precizează:
(1)Persoanele prevăzute la art. 3 sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ, datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi.»"
Totodată, art.12 o mai dă o dată cu partea exhaustivă: "În vederea asigurării exhaustivităţii înregistrarii persoanelor şi a calităţii datelor, la recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare".
Numai că aceeaşi lege se faultează singură prin art.12^1:"Instituţiile implicate în efectuarea recensământului colaborează în vederea punerii la dispoziţie, în condiţiile legii, a tuturor datelor şi informaţiilor necesare pentru realizarea scopurilor prevăzute la art. 11 si 12, cu excepţia celor referitoare la etnie, religie şi limba maternă, care se prelucrează cu consimtamântul expres al persoanelor intervievate sau al reprezentanţilor legali ai acestora." Astfel s-a introdus "excepţia de la regulă" din care nimeni n-a mai înţeles o iotă.
Aşadar, până la urmă cei vinovaţi de toată această abrambureală nu par a fi doar cei de la INS (pe care îl poţi acuza de o slabă informare şi organizare), ci şi Parlamentul care a votat, legiferat sau doar acceptat asumarea unor asemenea bazaconii legislative, împreună cu Curtea Constituţională care a dormit pe dânsa, dar şi pe banii şi răbdarea noastră. Rezultatul este cel care s-a văzut şi se mai vede, căci numai reale nu vor fi în totalitate datele înregistrate la RPL 2011.
După cum arată faţa acestui recensământ, este de aşteptat ca preşedintele INS să demisioneze: "Dacă depăşeşti termenul de înregistrare (n.r. 31 octombrie) sau dacă nu s-a înregistrat toată populaţia, nu poţi decât să-ţi dai demisia. Dacă greşesc, sunt supus sancţiunilor prezentate în lege. Din analiza pe care o fac zilnic, spun că nu este exclus să-mi dau demisia", a declarat Voineagu, preşedinte al INS. Iar la cum a decurs procesul de recenzare în Bucureşti, pot anticipa că Voineagu şi-a scris deja demisia...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E cumva criză şi de cuvinte !?