19 august 2008

ŞPAGAT MEDICAL

















Ministerul Sănătăţii vrea soluţionarea marii probleme cu care se confruntă sistemul sanitar românesc, şi anume ŞPAGA.
Legalizarea plăţilor informale către medici urma să fie supusă dezbaterii publice de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, până în luna iunie, dar nu se afla încă în lucru, susţin surse din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Demersul este făcut în speranţa că pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să scoată sume uriaşe de bani din buzunar pentru doctori. “Plăţile informale, adică şpăgile, reprezintă una dintre marile probleme cu care se confruntă sistemul sanitar românesc. Din ianuarie, de când s-a promis acest proiect, nimeni din Ministerul Sănătăţii nu a luat legatura cu colegiul medicilor referitor la acest subiect”, a declarat Vasile Astarastoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Pentru diminuarea spăgilor, autorităţile cred că cea mai bună soluţie este legalizarea acestora şi introducerea unei co-plăţi pentru anumite intervenţii medicale. Aşadar, medicii vor putea primi “atenţii” (pe care oricum le primesc, cu vârf şi îndesat), însă valoarea lor nu trebuie să depăşească o anumită sumă.
Recompensele acordate doctorului după terminarea actului medical sunt acceptate de Colegiul Medicilor, potrivit NewsIn.
Cele mai frecvente plăţi informale se dau în secţiile de chirurgie şi neonatologie, unde pentru o naştere obişnuită, se plătesc, în medie, 500 de lei, iar banii ajung la doctori, anestezişti şi asistente înainte, dar şi după efectuarea actului medical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E cumva criză şi de cuvinte !?