3 februarie 2012

Incredibil, năucitor, dar suspect de adevărat!

Într-un judeţ în care etnicii maghiari nu prea au avut ce căuta, ţi-e dat să afli că, potrivit datelor provizorii înregistrate la recensământul din 2011, Teleorman are 140 de maghiari. Ciudăţenia cea mare este aceea că mai bine de jumătate din numărul total al acestor etnici se află la... Crângu (74 de persoane s-au declarat maghiari), în situaţia în care populaţia totală a comunei este de 1.390 persoane.
Altfel spus, 5,3 la sută este ponderea etnicilor maghiari în comuna Crângu. S-o creadă Marko Bela!... Aceasta în situaţia în care numărul total al maghiarilor, raportat la populaţia judeţului (360.178), înregistrează o pondere de 3,8 la sută. Şi uite aşa, o simplă socoteală ne-ar arăta faptul că în respectiva comună sunt cu 1,5 la sută mai mulţi maghiari decât arată ponderea pe judeţ a acestora.
Concurenţă maghiarilor, ca număr vorbind, s-ar încumeta să facă doar romii. Aceştia din urmă ar fi, potrivit aceloraşi date culese cu mare, mare, mare grijă de recenzori la recensământul de anul trecut, în acelaşi Crângu, numai 176 persoane. -Vrăjeală să fie, bre!?
De fapt, adevărul este că doar atâţia au catadicsit să se mai declare romi, chiar dacă în comună ţi-e dat să vezi aceşti etnici la fiecare pas. Dacă ne-am strădui oleacă am găsi şi o explicaţie la o atare situaţie delicată, şi-anume aceea că o parte dintre romi se considerau, de fapt, ţuicari, aceştia fiind surprinşi de recenzori într-o călduroasă stare euforică. Şi cum nu există etnia "ţuicar", s-au dat drept români. Abia când s-au trezit din mahmureală (nu ştiu cum au avut curajul să facă asta!), adică după cele 10 zile de recenzare, şi-au dat seama ce greşeală au comis. -Nasol, vere, nasol!...
Şi uite aşa, maghiarii au fost număraţi din doi în doi, iar romii din când în gând. Parcă am mai văzut asta pe undeva...

"A fost o greşeală. N-avem niciun maghiar!"

Pentru a nu rămâne interzis la minte, l-am contactat pe primarul comunei Crângu, Siteavu Ninel Gelu, să mă dumirească dacă şi-au comandat cumva plăcuţe bilingve. Chiar şi cu dumicatul în gură, căci l-am prins taman la ora mesei (are soacră ţapănă! - aşa se spune popular în astfel de momente), primarul mi-a mărturisit printre înghiţituri şi goghilţuri, că nu are în comună nici picior de maghiar şi că, de fapt, este o greşeală. Problema este că nici el nu s-a dumirit cine a comis-o: recenzorii care au completat codurile de la etnie în mod aiuristic, în formularul "P" de la recensământ, sau cei de la Direcţia de Statistică pentru că n-au catadicsit să verifice înainte de a introduce eronat acele coduri? Cert este că datele au fost centralizate şi trimise la INS, iar comuna Crângu s-a ales astfel, fără să vrea, cu 74 de maghiari, adică vreo 30 de familii de unguraşi.
-Ighen, bre!


Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E cumva criză şi de cuvinte !?