3 martie 2009

Iată de ce bătrânii sunt înţelepţi!

Reducerea aportului caloric poate îmbunătăţi memoria persoanelor în vârstă, atât de sex masculin, cât şi feminin, după cum indică un studiu german recent.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care şi-au redus aportul caloric cu 30 procente au obţinut rezultate mai bune la testările standard ale memoriei, după numai trei luni.
"Studiul nostru poate ajuta la dezvoltarea unor noi strategii de prevenţie cu rolul de a menţine aceleaşi funcţii cognitive la persoanele cu vârste înaintate", dupa cum au declarat câţiva cercetători de la Universitatea din Munster, în ultima ediţie a Proceedings of the National Academy of Sciences.
Studiile pe animale au arătat faptul că o dietă săracă în calorii şi bogata în acizi graşi nesaturaţi, ce se găsesc în uleiul de măsline si peşte, este benefică pentru buna funcţionare cerebrală, ajutând la îmbunătăţirea memoriei la şoarecii bătrâni.
Pentru a verifica dacă aceleaşi efecte pot fi induse şi la oameni, echipa respectivă de cercetători a împărţit în trei grupuri 50 de indivizi normo până la supraponderali, cu vârsta medie de 60 ani. Unui grup i s-a restricţionat aportul caloric cu 30 procente faţă de cel consumat înainte, celui de-al doilea grup i s-a suplimentat consumul de acizi graşi nesaturaţi cu până la 20 procente, iar celui de-al treilea grup, de control, nu i s-a impus niciun fel de schimbare a regimului alimentar faţă de cel anterior.
Potrivit cercetătorilor, în primul grup al persoanelor cu aport restricţionat caloric, s-a înregistrat o îmbunătăţire cu aproximativ 20 procente a rezultatelor obţinute la testarea desfăşurată la trei luni de la debutul studiului (testare era menită să măsoare memoria verbală a subiecţilor).
Spre deosebire de acest grup, în celelalte două grupuri nu a fost înregistrată niciun fel de schimbare faţă de rezultatele anterioare.
Cercetătorii au mai descoperit şi corelarea îmbunătăţirii memoriei cu scăderea nivelului insulinei şi al "biomarkerilor" inflamaţiei în organism, cât şi faptul că acest ansamblu de modificări s-a dovedit mai accentuat la subiecţii care au respectat cel mai serios recomandările dietei hipocalorice adoptate.
Aşadar, potrivit rezultatelor acestui studiu, reducerea calorică determină îmbunătăţirea memoriei la persoanele în vârstă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E cumva criză şi de cuvinte !?