28 ianuarie 2012

Aceasta-i România văzută de alţii!

Documentarul realizat recent de Travel Channel, care îl are ca invitat chiar pe moştenitorul coroanei britanice, Prinţul Charles, prezintă şi promovează frumuseţile României mai profesionist decât au încercat guvernanţii s-o facă cu.. FRUNZA lu' Udrea. (sursa acestui film: www.peteava.ro)

25 ianuarie 2012

"Revoluţia" privită "la rece"


Potrivit enciclopediei Wikipedia, în apropierea Ministerului Apărării Naţionale au căzut, pe 24 decembrie 1989, nouă cadre dintr-o unitate U.S.L.A, precum Șeful de Stat Major, lt. col. Gheorghe Trosca. Ei au fost chemați de către Nicolae Militaru, să apere de terorişti sediul MApN, deşi ministerul era apărat de tancuri, iar USLA nu avea în dotare decât maşini ARO blindate.
Ca un făcut, Militaru NU a dat ordin tancurilor să NU se tragă în coloana USLA, care urma să apară în zonă. Crima săvârşită de Militaru se pare că ar avea la origine deconspirarea acestuia ca agent al serviciului secret al armatei sovietice, deconspirare în care locotenent-colonelul Gheorghe Trosca ar fi jucat un anume rol. Să ne amintim, totuşi, în cine îşi punea baza Ion Iliescu la revoluţie, chiar la sediul Televiziunii Române? Răspuns: -în generalul Militaru.
U.S.L.A. (Unitate Specială de Luptă Antiteroristă), devenită o "anexă" a Securităţii, şi-a adus contribuţia la creşterea prestigiului României pe plan extern, prin profesionalismul dovedit în activitatea de combatere a terorismului pe teritoriul naţional. Cu toate acestea, numele USLA a fost asociat cu numeroase sintagme: „unitate de terorişti”, „unitate de criminali”, iar luptǎtorii acesteia au fost etichetați drept „terorişti” sau chiar „criminali”.
Au trecut 22 de ani de-atunci şi încă mai aşteptăm pedepsirea celor vinovaţi pentru atrocităţile comise la Revoluţia din 1989. Întrebarea este: CÂND... vom afla adevărul despre lovitura de stat denumită generic "Revoluţie"?

20 ianuarie 2012

Câte zile libere pe an mai are românul?

Guvernul şi Parlamentul nu s-au mai sinchisit să aprobe proiectul de lege iniţiat anul trecut de către doi deputaţi, cu privire la declararea zilei Unirii Ţării Româneşti cu Moldova, 24 ianuarie, ca sărbătoare naţională, şi implicit zi liberă, în ciuda faptului că senatorii au aprobat cu 87 de voturi „pentru” , şase "împotrivă" şi şase abţineri, proiectul respectiv.
Cum Camera Deputaţilor ar fi fost cameră decizională, iar proiectul de lege n-a ajuns să-i impresioneze pe distinşii deputaţi, s-a amânat astfel acordarea unei noi zile libere românilor. Cu alte cuvinte, anul 2012 va fi cam sărac în zile libere legale acordate salariaţilor din România: 11 zile, pe numărate! Dar iată care sunt acestea:
- 1 si 2 ianuarie - Anul nou
- 15 si 16 aprilie - prima şi a doua zi de Paşti
- 1 mai - Ziua Internaţională a Muncii
- 3 si 4 iunie - prima şi a doua zi de Rusalii
- 15 august - adormirea Maicii Domnului
- 1 decembrie - ziua Naţională a României
- 25-26 decembrie - prima şi a doua zi de Crăciun

Dacă mai luăm în calcul faptul că în acest an, din cele 11 zile libere legale, trei pică duminica şi una sâmbăta, atunci românul salariat se poate bucura doar de o săptămână cu adevărat liberă pe an. Un mare câştig pentru societate!

9 ianuarie 2012

Cine pe cine a "înţepat" cu vaccinul antigripal?

După ce o bună parte dintre oameni s-au vaccinat de voie sau de nevoie cu vaccinul antigripal, Adormirea sa, Ministerul Sănătăţii, se trezeşte că produsul cu pricina este puţin cam defect.
Existând bănuiala că nu respectă întru-totul normele de fabricație, s-a decis la nivel ministerial ca peste 100.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino, să fie scoase din reţeaua de distribuţie naţională, ca şi când nici n-ar fi existat vreodată.
-Magie în halat alb, neicusorule, nu alta!
Aşa se face că doar vreo 9.000 de doze de vaccin antigripal au rămas nefolosite în Teleorman, urmând a fi retrase de la utilizare. Ce se întâmplă cu cei vaccinaţi? Cineva trebuie să joace şi rolul de cobai.
CONSECINŢA: se sistează vaccinarea antigripală sezonieră pe o perioadă de 7-10 zile.
Şi când te gândeşti că tot acest deranj înţepător (pentru unii, o adevărată afacere) s-a făcut în urma semnalării faptului că, în România, până la data de 3 ianuarie 2012, s-a înregistrat un număr impresionant de cazuri de gripă sezonieră, confirmate în laborator, şi-anume nu mai puţin de... 7 (șapte)!!!

6 ianuarie 2012

După 3 ani... mă întorc "ACASĂ"!

Un amic plecat cu mulţi ani în urmă în Spania (ca mai tot românul cu ambâţ), cu tot cu familie, cu purcel şi căţel… îmi spunea: "Acasă eşti acolo unde te simţi bine, acolo unde ai familia şi unde-ţi e sufletul".
Am părăsit presa de trei ani (la fel de adevărat este că şi presa m-a părăsit fără cuvinte), şi nici că vroiam să mai aud de ea. Acum constat că plecarea mi-a creat un gol cam usturător în suflet. Nu mai eram "acasă"... nu mai eram eu, iar asta doare al dracului de tare.
După trei ani pot spune că mă întorc, în fine, "acasă". Există în mine acel soi de emoţie pe care îl are orice emigrant la întoarcere sa acasă, după mulţi ani de stat printre străini. Ştiu, însă, că mai am multe de spus pentru prima mea dragoste... presa. Doar am habar ce-i poate pielea, căci o cunosc de la 18 ani, pe când eram un puşti ce debuta cu caricaturi în primul săptămânal apărut după Revoluţie, în 1990, la "Gazeta de duminică". Iată că se fac aproape 22 de ani de-atunci...
Astăzi nu mai pot decât să constat că am devenit dependent de acest "microb", fără de care am tot avut parte de o porţie de sevraj, la nivel mental.
Am încercat să mă imunizez, să mă izolez, dar... La naiba! Nu mi-a ieşit. Sau poate că Presa m-a transformat în masochist. Ori mi-o fi făcut farmece? -Ptiu, drace! Orice ar fi, am ajuns să cred că nu mai mă fac bine şi sunt "condamnat" să trăiesc cu presa de gât. Deh, fiecare are atârnat de gât o piatră. Unii nu se mulţumesc cu atât şi preferă bolovanii. De fapt, gusturile nu se discută...
Probabil că te împinge acum necuratul să mă întrebi când şi unde va fi reîntoarcerea mea în presă. Întreabă-mă, căci oricum îţi răceşti gura de pomană! Ai puţintică răbdare şi vei afla!... În fond, curiozitatea încreţeşte tenul, arde caloriile şi, uneori, chiar scurtează zilele. -Parol!...

2 ianuarie 2012

Hocus-pocus cu Casele judeţene de asigurări de sănătate!

O veste care se preconiza a apărea încă din luna noiembrie 2011, este aceea privitoare la schimbările din sistemul de sănătate, în baza unei legi a sănătăţii. Schimbări care vor afecta şi structura Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De pildă, Casele judeţene de asigurări de sănătate(CJAS) vor fi desfiinţate sau reorganizate în asiguratori privaţi. Cel puţin aşa prevede noua lege a sănătăţii. Atunci ce rost îşi mai are existenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)? Aceeşi lege mai dă de mâncat celor de la CNAS, întrucât instituţia cu pricina va avea doar rol de reglementare şi va fi un fond de distribuţie şi redistribuţie a veniturilor între casele private. "Doar" atât! Adică îşi va intra în rolul care-i place de minune, cel de dirijor al asiguratorilor, unde se vor învârti mari, mari, mari sume de bani. De ce cred asta? Pentru că asigurătorii de sănătate trebuie să fie autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi înregistraţi sau agreaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Adicătelea, caşcaval la greu de păpat de pe urma acestor autorizări, mai ales că asiguratorii le pot obţine, cică, doar dacă fac dovada încheierii la nivelul grupului a unor poliţe de sănătate pentru cel puţin un milion de asiguraţi, iar valoarea subscrisă a primelor este de cel puţin 250 de milioane de euro în anul fiscal anterior. -Ohooo, bănet, nu glumă! Vorba aceea, dai un ban şi... n-ajungi să mori pe targă sau abandonat pe stradă. Totuşi, deşi îşi vor putea alege spitalul şi chiar medicul care să-i trateze, fie la stat sau privat, pacienţii asiguraţi nu vor putea scăpa de listele de aşteptare sau de condiţiile proaste de cazare decât dacă vor mai plăti, pe lângă contribuţia obligatorie la sănătate, încă cel puţin 10 euro lunar pentru încheierea unei asigurări suplimentare.
În ceea ce priveşte vânătoarea oarbă de agenţi de asigurări, firmele de recrutare trebuie s-o ia mai uşor, căci vor avea tot timpul să facă asigurări. Românii nu trebuie să se grăbească să ajungă la o înţelegere cu aceştia, câtă vreme oficialii Ministerului Sănătăţii (MS) avertizează că încheierea unor contracte cu casele de asigurări va putea fi făcută abia către sfârşitul anului 2012 sau începutul lui 2013, când acestea vor fi fost selectate în baza unor criterii stabilite de MS şi CNSAS. Aşadar, sănătoşi să fim că procesul acesta va fi unul de durată.
Iată un fragment din noua lege a Sănătăţii: "Articolul 195 -Contractul de asigurare voluntară de sănătate trebuie să cuprindă, pe lângă elementele obligatorii unui contract, şi următoarele elemente: a)lista şi volumul de acoperire ale coplaţilor pentru asigurări voluntare de sănătate de tip complementar, în conformitate cu preţul de referinţă stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate;
b) lista serviciilor din asigurarea voluntară suplimentară;
c) lista furnizorilor agreaţi;
d) modalitatea de contactare a acestora, direct sau prin intermediul unui departament de asistenţă a asiguraţilor;
e) drepturile şi obligaţiile părţilor, cu evidenţierea clară a riscului de îmbolnăvire individual;
f) modalităţile de decontare a serviciilor medicale;
g) modalităţile de încetare a valabilităţii contractului;
h) modalităţile de soluţionare a eventualelor litigii.
Art. 196 - Asigurătorii sunt obligaţi ca la încheierea contractului de asigurare voluntară de sănătate să ofere asiguratului toate informaţiile necesare privind drepturile şi obligaţiile rezultând din contract, în vederea protejării intereselor asiguraţilor.
Art. 197 (1) -Asigurătorul poate solicita, la iniţierea contractului de asigurare, pe cheltuiala proprie şi cu consimţământul pacientului, informaţii privind starea de sănătate a asiguratului, precum şi efectuarea unui examen medical pentru evaluarea stării de sănătate a solicitantului de către un furnizor de servicii medicale desemnat de acesta.
(2) Informaţiile cuprinse în contractul de asigurare voluntară, precum şi informaţiile privind starea de sănătate a asiguratului au caracter confidenţial şi nu pot fi divulgate unor terţi de către asigurătorii care practică asigurări voluntare de sănătate sau persoanele fizice/juridice care, prin natura relaţiilor de serviciu, cum ar fi controlor, auditor şi alte asemenea funcţii, intră în posesia informaţiilor în cauză, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.
(3) Prin contract, asigurătorul care practică asigurări voluntare de sănătate de tip suplimentar poate restricţiona pentru acest tip de asigurare accesul asiguratului, parţial sau în totalitate, la anumiţi furnizori de servicii şi poate condiţiona utilizarea unor servicii în caz de îmbolnăvire de efectuarea prealabilă a unor controale periodice profilactice sau de utilizarea unor anumiţi furnizori agreaţi.
(4) Asigurătorii care oferă asigurări voluntare de sănătate complementare sunt obligaţi să achite coplata conform contractului cu asiguratul oricărui furnizor de servicii medicale aflat în relaţie contractuală cu asiguratorii de sănătate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi nu pot restricţiona pentru acestea accesul asiguraţilor."
................................................................................................................................................
Ca treabă să fie oablă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat pentru "Gândul", la finele anului 2011: "Nimeni să nu se ducă acum să-şi facă asigurări private pentru că nu se ştie cine va fi selectat pentru că nu sunt stabilite criteriile de selecţie. E mult prea devreme".
Din punctul meu de vedere, vom avea un sistem de sănătate cu adevărat sănătos doar când or zbura porcii... din sistemul public.