La o populaţie aflată în continuă scădere, ajungând la 410.288 persoane, judeţul Teleorman are nu mai puţin de 14.819 şomeri, din care indemnizaţi (în plată) erau, la 31 ianuarie 2009, doar 3.242 de persoane, în vreme ce 11.577 nu mai beneficiau de ajutorul de şomaj. Numai la Alexandria şi comunele arondate sunt înregistraţi 3.438 de şomeri.
(fragment dintr-un interviu pe care i l-am solicitat şefului AJOFM Teleorman, Mihai Sorin Murar, la începutul lunii februarie 2009)
Rep. – În cazul în care un angajator doreşte să încadreze în muncă proaspeţi absolvenţi, ce facilităţi ar avea?
Mihai MURAR – În principiu, ceea ce prevede Legea 76 din 2002 cu privire la sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Mai exact, angajatorii care încadrau în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primeau lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent, cel puţin un salariu de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă. Numai că după ce salariul minim brut pe ţară s-a majorat la 600 de lei, o hotărâre de guvern a schimbat oarecum datele, întrucât s-a introdus indicatorul social de referinţă în cuantum fix de 500 lei. De pildă, dacă pentru un absolvent al ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii ar fi trebuit să se acorde o subvenţie lunară de 600 lei, adică echivalentul salariului minim brut pe ţară, acum aceasta va fi de 500 lei pentru că se raportează la indicatorul social de referinţă. Totodată, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământului liceal se acordă o subvenţie, la data încadrării în muncă, de 1,2 indicatori sociali de referinţă, şi anume 600 de lei, iar pentru absolvenţii de învăţământ superior subvenţia este de 1,5 indicatori sociali de referinţă, ceea ce înseamnă 750 lei. Dacă s-ar fi păstrat raportarea la salariul minim brut pe ţară, la angajarea unui absolvent de studii superioare s-ar fi acordat acum o subvenţie de 900 de lei, însă…
Rep. – Ce se întâmplă în situaţia în care contractul de muncă al absolventului încetează din cauza angajatorului? Dar la demisie?
M.M. - Dacă este vina angajatorului, acesta va trebui să returneze AJOFM-ului toată subvenţia pe un an. Înţelegerea scrisă între noi şi angajatorul beneficiar al acestei subvenţii este să păstreze în muncă absolventul nu doar un an cât primeşte subvenţia de la noi, ci trei ani.
În schimb, dacă angajatul îşi dă demisia, acesta nu returnează nimic pentru că subvenţia a fost primită de către angajator.
Rep. – Organizarea burselor de muncă în judeţ a avut rezultatul scontat?
M.M. – Mulţi şi-au găsit de lucru prin bursele locurilor de muncă pe care le-am organizat. De pildă, dacă tot am amintit de absolvenţi, în septembrie mai organizăm o astfel de bursă pentru aceştia.
Rep. – Care este tendinţa şomajului în Teleorman?
M.M. – Cred că numărul şomerilor va creşte în 2009. Aşa se face că la sfârşitul lunii ianuarie rata şomajului a urcat la 8,6 la sută.
Concluzie: În cazul în care contractul de muncă al unui absolvent de studii superioare, şi nu numai, încetează înainte de încheierea celor 3 ani prevăzuţi în contractul cu AJOFM, din vina angajatorului, atunci acesta este obligat să restituie subvenţia pe un an, instituţiei care i-a acordat acest ajutor financiar.
Altfel spus, pentru un absolvent de studii superioare, de pildă, angajatorul returnează 90 de milioane de lei vechi dacă pe perioada celor trei ani încetează contractul cu angajatul respectiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
E cumva criză şi de cuvinte !?