Până în 1992, inclusiv, recensământul viza recenzarea la grămadă a populaţiei, fermelor şi terenurilor agricole. Din 2002, însă, s-a schimbat calimera, efectuându-se două recensăminte diferite: Recensământul Populației și Locuințelor (18 martie 2002)şi Recensământul agricol (2002-2003).
După prelucrarea formularelor de bază, și anume a chestionarelor individuale de recensământ, s-au obținut informații detaliate despre:
* populația legală,
* populația stabilă pe grupe de vârstă și sexe,
* populația după starea civilă;
* migrația populației;
* numărul de gospodării și structura acestora;
* distribuția populației după nivelul de pregătire precum și după școala pe care o urmează;
* distributia populației după participarea la activitatea economică;
* distributia populației ocupate pe ocupații precum și pe profesii;
* șomajul și durata acestuia;
* numărul de constructii de locuit și distributia acestora după anul constructiei, după materialul din care este construită, după numărul de locuințe din clădire;
* dotarea locuințelor, și multe altele.
Ce s-a obţinut după recenzarea populaţiei în 2002?În urmă cu 9 ani în România mai supravieţuiau cu brio guvernării "cederiste" 21.698.181 de oameni. Şi atunci, ca şi acum, trăiau în ţară mai multe femei decât bărbaţi (femei -11.116.831, bărbaţi- 10.581.350). Rămâne de văzut dacă la recensământul din octombrie 2011 diferenţa între ponderea femeilor şi a bărbaţilor va fi mai mare, ca să ştim cine pe cine conduce în ţara asta şi dacă Elena lu' Traian va instaura matriarhatul în România, atunci când va ajunge premier. (Când?)
Aşadar, să ne suflecăm minţile, căci doar vine recensământul cu numărul 13, şi nu pentru toţi va fi cu noroc. Din punctul meu de vedere, acest recensământ va da multă bătaie de cap recenzorilor, datorită formuarelor stufoase ce trebuie completate.
În urma recensământului realizat anul acesta în Mexic a rezultat că 93% dintre mexicani deţin televizoare şi doar 65% au duşuri!Dacă în 1990 una din cinci locuinţe nu avea pardoseală, în prezent, doar 6% din case au pământ pe jos. Practic, acum toate au energie electrică, în timp ce în urmă cu 20 de ani una din zece locuinţe nu era dotată cu asa ceva.
O zecime din mexicani nu au canalizare, dar numerele stau mult mai bine decăt acum două decenii, când doar una din trei locuinţe avea.
Mult mai interesant este ce au aceşti oameni în case. Majoritatea caselor sunt dotate cu televizoare (93%), în timp ce doar 82% au frigidere, iar doar 65% au duşuri. Curios lucru dacă ne gândim că este vorba de o ţară în care temperaturile sunt foarte ridicate iar televiziunea transmite programe îngrozitoare.
La fel de bizar este şi faptul că deşi tarifele practicate de reţelele de telefonie mobilă sunt unele dintre cele mai ridicate din lume, două treimi din mexicani au un telefon mobil, deşi doar patru din zece au unul fix.