Până ce visul a tot mai multor români, de a se renunţa la birul pentru sănătate cotizat cam degeaba de salariaţi şi angajatori, şi trecerea la poliţele de sănătate privată, se tot amână, senatorii au dorit să ne mai dea puţină boală, după ce întreg sistemul public de sănătate a fost băgat în comă. Şi poate chiar au reuşit, căci de acum încolo ne vom mai îmbolnăvi doar dacă ne permitem financiar acest "lux".
Proiectul de lege privind coplata în sistemul medical a fost adoptat de Senat, ca primă cameră decizională, urmând să ajungă şi în Camera Deputaţilor pentru decizia finală. Vestea bună este că NU vom plăti asistenţa de urgenţă, potrivit www.realitatea.net. Veştile rele sunt… noile tarife pentru aceleaşi servicii medicale de o calitate jalnică.
Iată tarifele pentru:
- consultaţiile medicului de familie: 5 lei;
- vizite la domiciliu în afara programului: 15 lei;
- consultaţia medicului specialist din ambulatoriu: 10 lei;
- consultaţia medicului specialist în afara programului: 20 lei;
- spitalizarea de zi: 10 lei;
- spitalizare continuă: 50 lei/ episod de internare
Nu vor plăti coplata:
- pensionarii cu venituri de sub 700 lei/luna;
- copii până în 18 ani
- tinerii cu vârste între 18-26 ani care nu au venituri;
- bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, fără venituri din muncă.
Serviciile care NU se plătesc:
- naşterea;
- serviciile acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în Programul de sănătate, pentru afecţiunea de bază: chimioterapie, radioterapie, hemodializă, dializa peritoneală;
- serviciile acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului;
-serviciile acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice.
Colac peste coliva sistemul public de sănătate, de la 1 aprilie avem voie să ne îmbolnăvim "gratuit" doar o dată la trei luni. Şi chiar nu e o păcăleală! De la data pe care tocmai am pomenit-o, asiguraţii pot beneficia doar de o consultaţie gratuită la trimestru. Cine îşi permite să treacă pe la medic mai des (de nevoie!), o face pe buzunarul său, căci va trebui să plătească pentru fiecare consult. De fapt, acestea sunt serviciile incluse în pachetul de asigurat pe care statul îşi mai permite să le ofere. Este de aşteptat ca după asemenea măsuri aberante, cei mai câştigaţi să fie popii.
- Ptiu, drace!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
E cumva criză şi de cuvinte !?