Curăţenie de sporuri bugetare sau caterincă?Legea salarizarii unitare prevede că o parte din sporurile permanente sunt incluse în salariile de bază, iar celelalte se acordă în limita a 30 la sută din salariul de bază.
Pe de altă parte, deşi unele sporuri sunt prevăzute în lege, ele sunt blocate în 2010, din cauza restricţiilor bugetare. Nu şi primele de merit al căror criteriu de acordare nu-l poate înţelege nimeni, câtă vreme "societatea" STAT merge numai pe pierderi şi datorii. Meritul cui să fie?...
Totodată, în cazul sporului pentru condiţii periculoase, de exemplu, legea prevede că acesta poate fi de până la 15% sau până la 25%, lăsând astfel la latitudinea instituţiei respective să stabilească valoarea acestuia. Cu alte cuvinte, totul stă în pixul şefului de instituţie şi mai puţin în creionul tocit al contabilului.
Dar să ne clarificăm oleacă ce sporuri vor mai fi, cum se vor mai masca sau comasa…
Salariul de bază, de pildă, cuprinde, de la 1 ianuarie 2010, sporul de vechime, în cuantumul avut în luna decembrie 2009.
În cazul în care, în cursul anului, salariatul trece în următoarea tranşă de vechime, salariul de bază se majorează cu procentul noului nivel de vechime.
Salariul de merit este introdus, din 2010, în salariul de bază. În situaţia în care salariile de merit stabilite în 2009 se întind şi pe 2010, acestea se introduc în salariul de bază, urmând ca după expirarea perioadei, salariul de bază să fie recalculat, eliminându-se cuantumul salariului de merit.
Din 2010, adio salariu de merit, căci nu se mai acordă!
În cazul cadrelor didactice, au fost introduse în salariile de bază sporul neuropsihic, sporul de stabilitate, cel de vechime, salariul de merit şi creşterea cu 5 procente a salariilor, stabilită prin ordonanţa 15/2008.
Sporul pentru angajarea în zone izolate a fost redus de la maximum 80 la sută la maximum 20%, şi se acordă diferenţiat, între 3 si 20%.
Pentru cei care lucreaza în învăţământul special se acordă o indemnizaţie de până la 15% din salariul de bază.
Sporul de ecran sau de calculator se va acorda pentru condiţii vătămătoare de lucru, în situaţia în care se obţin avize de la Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor.
Sporul pentru gărzile de noapte, transformat în zile liberePentru personalul medical se introduc în salariul de bază sporul de vechime, salariul de merit, sporul de prevenţie şi prima de stabilitate.
Pentru condiţii periculoase de muncă, se acordă sporuri de până la 30% din salariul de bază, în funcţie de specificul fiecărui loc de muncă.
Sporul de 100% pentru gărzile realizate în timpul liber sau weekend, deşi este prevăzut de lege, a fost blocat în 2010, urmând a fi compensat cu zile libere.
În atare situaţie nu mai încape nicio îndoială că sporul pentru garda de noapte va fi achitat “pe şestache” din buzunarul pacientului. Diferenţa ar fi aceea că de acum există şi o justificare pentru primire de “atenţii”.
17 sporuri au fost eliminate!
Suplimentul postului
Suplimentul treptei de salarizare
Sporul de stabilitate
Spor de suprasolicitare neuropsihică
Spor de stres
Spor de dispozitiv
Spor de prevenţie
Spor de importanţă
Spor pentru importanţa naţională a muncii
Plata orelor suplimentare (se compensează cu timp liber)
Premiul de 2%
Sporul de bibliotecă
Sporul de ecran/calculator(se introduce în sporul pentru condiţii vătămătoare)
Spor de doctorat
Spor de zâmbet
Spor de ţinută
Spor de acomodare la întoarcerea din concediu
Potrivit sindicatelor, la elaborarea legii unitare de salarizare, în România se acordau peste 100 de sporuri. (sursa: www. incont.ro)
În luna februarie 2009, personalul din sectorul bugetar beneficia de 86 de sporuri şi alte drepturi salariale care se adăugau salariului de bază. Angajaţii tuturor celor 51 de ordonatori principali de credite, inclusiv Preşedinţia, Camera Deputaţilor, Senatul, Cancelaria Primului-Ministru şi Secretariatul General al Guvernului, păpau fiecare un spor de vechime în muncă, de maximum 25% din salariul de bază, başca salariul de merit. Probabil de aici trebuia să înceapă Boc secerişul de sporuri, nu de la nivelul pârlitului de funcţionar bugetar.
Totodată, încă din ianuarie 2009, premierul Boc elimina sporul de antenă şi cel de cunoaştere a limbilor străine.
- Bieţii ciripitori bugetari, ce crunt au mai fost loviţi!...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
E cumva criză şi de cuvinte !?