8 decembrie 2010

Doar un cutremur ne-ar mai aşeza cu picioarele pe pământ

Statisticile arată că cele mai mari cutremure au fost în anii 1738, 1802, 1838, 1940, iar după care a venit cel din 1977. Când va fi următorul?
Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, profesorul Gheorghe Marmureanu, apreciază că urmează un cutremur de mare adâncime, de peste 7 grade pe scara Richter, dar nu mai devreme de anul 2040.
Cutremurele foarte adânci din Vrancea, atunci când se produc, canalizează energia principală, 78 la sută către nord-est, adică în Moldova românească, Republica Moldova, Ucraina, până la Moscova. Aşa cum s-a întâmplat întotdeauna, şi în 1802, şi în 1940. La cel din 1940, de pildă, a fost foarte afectată Basarabia de atunci, dar si Odessa, care practic a fost distrusă.
Totuşi, până-n 2040 sunt şanse de producere a cutremurelor, dar nu mai mari de 7 grade, potrivit celor declarate de directorul Marmureanu. În fond, înainte de orice există un preludiu, iar cutremurele nu fac rabat de la această regulă nescrisă.
Până la o zgâlţâială mai serioasă, însă, mai trebuie să trecem OBLIGATORIU printr-un recensământ.
Populaţia României va participa, în 2011, la un recensământ al populaţiei şi locuinţelor, ca un reper statistic pentru viitoarele politici de dezvoltare socio-economică a ţării, a anunţat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), prof.univ.dr.Vergil Voineagu. Potrivit acestuia, recensământul va începe, cel mai probabil, în luna octombrie a anului viitor şi va dura circa două săptămâni, scopul acestuia fiind, în principal, actualizarea datelor României, ca membră a Uniunii Europene (UE). Măcar, nu suntem singurii chestionaţi, întrucât recensământul se va realiza în toate statele membre ale UE, pentru a se putea stabili cu discernământ o evaluare corectă a întregii populaţii, atât la nivel intern, cât şi internaţional. Aşa vom ştii exact câţi vor pieri în cutremure...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

E cumva criză şi de cuvinte !?